ZŠ - Ekostezka pro děti prvního stupně

03.07.2016 14:05

Žáci devátého ročníku naší školy absolvují v rámci výuky předmět zvaný Enviromentální výchova, jehož smyslem a cílem je vést děti k šetrnému chování vůči životnímu prostředí, využití místních zdrojů k ochraně krajiny. Všechny tyto poznatky naši deváťáci využili již na druhou ekostezku, která byla pořádána pro děti první až třetí třídy. Několik vyučovacích hodin dopředu si rozmýšleli, kudy povede trasa, kterou budou procházet jejich mladší spolužáci, jaký způsob hodnocení bude zvolen, jaká vyberou stanoviště a kterak se budou hodnotit výkony dětí.

Akce vypukla v pátek 24. června 2016. Od rána panovalo velmi teplé letní počasí, a tak se děti hned na počátku osvěžily vodou a vyčkávaly na start. Aby jim čas rychle ubíhal, měly jako třída ztvárnit postavu Odpaďoura. Jejich představivost byla veliká a nápaditá. Někteří žáci si ho předstaivli jako pána, jenž odpadky rozhazuje, jiní zase jak odpadky sbírá.

 

Trasa se hemžila mnoha zajímavými úkoly. Bára dala dětem za úkol poznat hmatem neznámý předmět, Katka využila pexeso z projektu Mlha, Terezka zkoušela děti z poznávání léčivých rostlin, Pavel chtěl, aby děti sledovaly obaly potravin a hledaly palmový olej, Honzík měl mezi stromy začleněny vycpaniny zvířat a děti je hledaly pomocí dalekohledu, Simča a Ríša měli hádání slov, Matěj zadával dětem obrazce z víček od PET lahví, Nikolka třídění odpadů, Adam přesmyčky a Eliška kvíz.

Vše proběhlo bez větších obtíží a v závěru na děti čekala malá sladkost a osvěžení. Rádi bychom poděkovali Nikolce Žídkové z páté třídy, která po celou dobu obětavě pomáhala na startu a vykonávala potřebné práce, které napomáhaly zdárnému průběhu.

Poděkování rovněž náleží našim úžasným deváťákům, kteří se snaží nejen pomáhat mladším spolužákům, ale také je učí správnému chování ke svému okolí. Je to jedna z nejtvořivějších, nejvstřícnějších a nejobětavějších devítek, po které se bude většině učitelů naší školy velmi stýskat. Přejeme jim šťastné a zdárné pokračování na středních školách a těšíme se, že někdy najdou cestu zpět k nám do školy v Janovicích. Děkujeme.

Připravili učitelé I. stupně