ZŠ - Ekovýlet prvního stupně

28.06.2016 16:52

Hostětín je malebná vesnička ležící na úpatí Bílých Karpat, nedaleko Luhačovic. Svou proslulost získala realizací velkého množství projektů založených na využívání místních zdrojů a technologií šetrných k životnímu prostředí.

Začátkem června naše kroky vedly do místního ekopenzionu, který je vybudován jako pasivní dům. Je zde možné vidět, jak se sušilo ovoce před dvěma sty lety. Odpadní vodu zde čistí kořenový systém, využívá se sluneční energie, topí se zde dřevní štěpkou. Můžeme zde rovněž nalézt biomoštárnu či ukázkovou přírodní zahradu. Velkou raritou je také to, že v roce 2010 ono místo navštívil samotný britský princ Charles.

 

Jelikož má naše škola svou koncepci postavenou na ekologickém chování vůči svému okolnímu prostředí, přijeli jsme zde jednak se záměrem spatřit fungování zajímavých technologií v praxi, a jednak pro inspiraci k našim dalším projektům.

Do Hostětína vyrazil dvěma autobusy celý první stupeň naší školy i se školní družinou. Programy, jimiž jsme byli provedeni, se nazývaly Tajemství obce v Karpatech, kdy děti formou detektivního sledování pátraly po záhadách obce. Další program měl název Živá zahrada, skrz něhož žáci mohli vidět, jak člověk může žít v souladu s přírodou. Dále jsme měli příležitost vidět Kouzelný Hostětín, kdy jsme nahlédli do tajů "kouzelného" domu. Na závěr mohly děti ještě poodkrýt pokličku ukrývající tajemství Řemesel našich předků. V této oblasti si děti uvědomily hodnotu a význam rukodělných prací.

Onen netradiční program byl doplněn ochutnávkou místního výborného biomoštu, který jsme pak hojně nakoupili a přivezli zpět do svých domovů.

Dětem se nejvíce líbila zahrada se zajímavými prvky, jako jsou hadovník, ještěrkovník, ježkovník či čmelákovník. My dospělí jsme uvítali poutavé informace týkající se šetrného chování k vlastnímu domu a k zahradě. Myslíme si, že poučné bylo slyšet o ekologickém vytápění s pomocí biomasy či jak vytvořit a uplatnit šetrné veřejné osvětlení.

Jsme přesvědčeni, že tato vesnice by mohla představovat vzor ekologického chování nejen pro děti, ale také obyvatele Janovic. Rozhodně se domníváme, že se o této obci do budoucna ještě hodně dovíme.

Připravila Mgr. Monika Olšáková