ZŠ - Bilance práce Ekotýmu v uplynulém školním roce

27.06.2016 16:04

Zkratka U6 představuje označení VI. ústředny, ve které se nachází expozice Malého světa techniky. Na dvou podlažích mohou návštěvníci spatřit několik tematických celků inspirovaných knihami Julesa Verna. Známý spisovatel se narodil ve stejný rok, kdy byly založeny Vítkovické železárny, tedy roku 1828.

Žáci ekotýmu každoročně absolvují závěrečný výjezd, na němž se hodnotí uplynulý školní rok a také je onen den pro ně odměnou, kdy mohou společně strávit čas zajímavými aktivitami. Letos se zúčastnilo posledního setkání čtrnáct žáků třetí až páté třídy. Při volbě letošního programu sami žáci přišli s nápadem uskutečnit tuto exkurzi s interaktivními a zábavnými prvky. Děti nejvíce zaujala výstava jednotlivých dopravních prostředků, možnost vyzkoušet si simulaci jízdy na trenažérech či oblast zvaná Plující město.

V tomto školním roce má Ekoškola za sebou velké množství aktivit. Jmenujme například realizaci a prezentaci projektu Mlha a s ním spojenou ekokonferenci. Dále jsme měli společný výšlap s ekotýmem ze ZŠ Lískovec na Ondřejník, pracovali jsme s nimi na ověřování zimních pranostik. Uskutečnili jsme výstavu zvířat, fotili jsme první jarní byliny a zajímavé stromy v okolí Janovic. Nesmíme zapomenout ani na Běh pro želvy, který byl uskutečněn na Den obce a díky němuž jsme vybrali částku ve výši 1.710,- Kč.

Každý člen ekotýmu je nesmírně důležitý. V letošním roce naše řady opouští dva významní žáci - Martin Pitřík a Pavel Bína. Oba odchází na střední školu a oba byli velkou oporou pro ekotým svými zkušenostmi, činnostmi a pracovitostí. Věříme, že i nadále budou propagovat prvky šetrného chování ke svému okolí. Odchodem těchto dvou žáků nemusíme ztrácet naději na další úspěšné pokračování. Jejich důstojným nástupcem je kupříkladu Eliška Burdková ze sedmé třídy, která je navržena na pochvalu ředitele školy za mimořádný přínos v Ekoškole za celý školní rok v oblasti vedení týmu, za její pracovitost i nasazení nad rámce jejích povinností.

Na závěr bych chtěla připomenout, že naši školu příští rok čeká druhá obhajoba mezinárodního titulu Ekoškola. Je pro nás velkou ctí, že můžeme pokračovat v tomto programu a propagovat ekologické chování jak ve škole, tak i za jejími hranicemi.

 

Připravila Mgr. Monika Olšáková