ZŠ - Praha kouzelná, poučná i zábavná

02.06.2016 18:29

Výročí 700 let narození Karla IV. oslavila pátá třída vlastivědnou exkurzí do Prahy. Vyrazili jsme ve složení patnácti žáků (onemocněla nám Natálka Chlopčíková a Matěj Zezula), dvou učitelů a tří rodičů. Sraz jsme si smluvili na ostravském hlavním vlakovém nádraží, kde jsme nasedli do vlaku společnosti RegioJet a cestovali vstříc hlavnímu městu. Po cestě nás zaujala obsluha našeho vozu, pestrý nápojový lístek a lůžková úprava jednotlivých kupé. Dlouhou cestu jsme si krátili hrou, jež prodchnula celé dva dny našeho pobytu v Praze. Pojmenovali jsme ji "O korunu Karla IV." a po celou dobu žáci plnili úkoly vztahující se k Praze či životu panovníka Karla.

Po uložení našich zavazadel v sídle sdružení Tereza na Haštalské ulici jsme se vydali směrem ke Staroměstskému náměstí, na němž nás upoutaly památky v podobě kostela svatého Mikuláše, pomníku Mistra Jana Husa či Staroměstský orloj. Našli jsme zde rovněž Pražský poledník. Pobavily nás stříbrné a zlaté lidské figuríny, které vždy v nečekanou chvíli "obživly" a učinily si z nás legraci. Poté jsme se vydali na Karlův most, kde nás přivítala hudba mladých folklórních skupin, malíři a zejména krásný výhled na Pražský hrad. Na Karlově mostě jsme obdivovali sochu svatého Jana Nepomuckého a připomněli si vlastivědné poznatky o jeho životě a úmrtí.

Posléze jsme se přemístili přes Kampu k Národnímu divadlu, kde jsme měli objednánu prohlídku oné nejslavnější české divadelní scény. Paní průvodkyně nás vzala k základním kamenům, do hlediště, do šaten i na střechu této krásné a nedávno zrekonstruované historické budovy, kde jsme si vytvořili společné foto. Naše kroky následně vedly k památníku obětem komunismu a k Petřínské rozhledně. Potěšila nás cesta novou lanovkou na Petřín i dve stě devadesát devět schodů na vrchol rozhledny. Odpočinek, jenž následoval po náročném výstupu, byl jen mezi pauzou našeho bohatě nabitého programu, neboť jsme se záhy po něm šli pobavit do zrcadlového sálu nedalekého bludiště.

Den se chýlil ke konci, a tak jsme se vraceli zpět do centra města, kde jsme nocovali. Přestože jsme den prožili velmi intenzivně, jedna jeho zajímavá část na nás čekala až po setmění, kdy jsme měli jedinečnou příležitost prožít besedu o mořských želvách s Hankou Svobodovou, díky níž jsme se dověděli důležité informace o těchto plazech. Naše škola věnovala na jejich záchranu a ochranu částku 2.000,- korun. Polovinu této finanční sumy uhradila pátá třída z vlastních zdrojů, druhá část plynula z finančních prostředků Ekoškoly.

Druhého dne ráno jsme již v osm hodin cestovali tramvají na Pražský hrad, kde jsme společně s průvodcem prošli katedrálu svatého Víta, Václava a Vojtěcha, jednotlivá nádvoří, baziliku svatého Jiří a Zlatou uličku. Pečlivě střežené korunovační klenoty jsme bohužel nespatřili, jelikož řada zájemců byla nekonečně dlouhá a na vstup bychom museli vyčkat další dvě až tři hodiny.

Cestou z Hradu jsme nakoupili suvenýry a potěšil nás nedaleký obchůdek s originálním pražským perníkem. Následně jsme se vydali na hlavní nádraží, odkud jsme se vlakem vypravili zpět domů. Naše dvoudenní hra měla své rozuzlení v podobě vítězného páru Matěj Pekárek a Dominik Kozel. Tito chlapci předvedli nejlepší znalosti a schopnosti práce v terénu nad jednotlivými úkoly. Na druhém místě se objevila děvčata Bára Nytrová, Vanessa Janáková a Dáša Máchová.

Karel IV. ve svých pamětech varoval slovy "...zdržujte se od zla zahálky...". Nelenili jsme a společně prožili dva nádherné, zajímavé, intenzivní a nápadité dny. Už nyní se těším na další.

Připravila Mgr. Monika Olšáková