ZŠ - Poutavá exkurze do Hyundai a Marlenky

20.07.2016 18:13

Nedílnou součástí výuky jsou exkurze. V loňském školním roce se žáci 7., 8. a 9. třídy vydali na prohlídku automobilky Hyundai a do firmy Marlenka. Autobusem jsme nejdříve jeli do Nošovic. Po přivítání v administrativní budově jsme se přesunuli do konferenčního sálu, kde jsme byli seznámeni s historií firmy a kde jsme zhlédli prezentační film. Dozvěděli jsme se mimo jiné, že společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) byla založena roku 2006. Výstavbu zahájili v dubnu následujícího roku a o devatenáct měsíců později už výrobní linku opouštěly první modely sériové výroby. V závodě běží třísměnný provoz, devadesát sedm procent zaměstnanců je z České republiky. Po nezbytném bezpečnostním školení jsme obdrželi výstražnou vestu, ochranné brýle, nasedli do návštěvnických vláčků a vydali se do útrob továrny. Spatřili jsme výrobu automobilů za plného provozu v lisovně, svařovně, ve finální montáži a v převodovkárně.

Po prohlídce automobilky, která je označována za jednu z nejmodernějších v Evropě, jsme se autobusem přemístili na frýdecké náměstí. Náš průvodce nás krátce seznámil s historií zámku a poté jsme měli krátký rozchod. Následně jsme naším autobusem dojeli do Marlenky. Zde jsme si v návštěvnickém centru poslechli pozoruhodný, takřka pohádkový životní příběh majitele firmy. Vyprávění našeho průvodce bylo opět doplněno i krátkým filmovým snímkem. Pan Gevorg Avetisjan založil se svou sestrou roku 2003 společnost Marlenka. Z této firmy s jedním zaměstnancem se ale do dnešních dnů stala prosperující firma produkující své výrobky do více než 35 zemí světa, firma, jež získala i mezinárodní certifikáty o vysoké úrovni výroby. Své zákazníky si dobroty z Marlenky získaly jednak díky originální receptuře, použitím kvalitních surovin, dlouhé trvanlivosti a jednak, a to především, svou lahodnou chutí! To jsme ostatně směli posoudit i my sami při ochutnávce hned několika výrobků. Každý účastník exkurze měl na svém talířku kousek dorty, rolády, kuličky, snack. Dospělí byli pohoštěni rovněž kávou Marlenka. Troufám si říci, že ona degustace byla tím, na co jsme se těšili nejvíce. Poté jsme se šli podívat na výrobní proces. Bohužel se v daném okamžiku měnily linky na výrobu jiného produktu, a tak ze samotné výroby jsme toho příliš neviděli. Přesto jsme si však učinili představu o tom, jak to v Marlence chodí. Na samotný závěr prohlídky jsme si mohli zakoupit sladké výrobky za zvýhodněné ceny.

Autobusem jsme se posléze vrátili zpět do školy. Chytřejší o nové informace, bohatší o nové zážitky. Možná, že tato exkurze mohla inspirovat nebo nasměrovat někoho z žáků kam dál po škole.

Připravila Mgr. Daniela Světlíková