ZŠ - Velká motýlí zahrádka

14.05.2016 18:19

Co to je? Co si pod tím představit?

Motýlí zahrádka vznikla před mnoha lety a jejím účelem bylo ukázat jednu z nejúžasnějších proměn hmyzí říše přímo před očima zvídavých dětí i dospělých. První informace jsme obdržely od maminky, která hledala zajímavý dárek pro svého syna k narozeninám. Nám se tento nápad také zalíbil a pak již zbyl jen malý krok k jeho uskutečnění. Nejdříve jsme provedli objednávku u internetové firmy a obdrželi jsme důležité pomůcky pro naši zahrádku. Poté jsme museli počkat na vhodný časový termín k objednání housenek, neboť po jejich vylíhnutí se pouští do přírody. Přišlo nám devět kusů malinkých housenek, které nám rostly přímo před očima. Asi po týdnu se naše dostatečně velké housenky zavěsily hlavou dolů pod víčko do tvaru písmene "J".

Po zakuklení všech housenek jsme je opatrně přesunuli do síťky, která je potřebná pro motýly. Přibližně za další týden jsme se nestačili všichni divit. V naší síťce začalo být živo. Vylíhli se nám motýli, přesněji Babočka bodláková. Nezapomněli jsme motýli krmit - měli rádi šťavnaté pomeranče, jablka, banány, a pomalu jsme je chystali k jejich vypuštění na svobodu.

Byla to sice krása a bylo něco úžasného je pozorovat při krmení, ale v přírodě jim bude lépe a bude nás těšit, že je možná v létě v blízkosti školy spatříme.

Poděkování patří i Vám, milí rodiče, neboť díky Vašim příspěvkům z karnevalu jsme mohli dětem připravit tento fantastický zážitek. Snímky z procesu líhnutí připravujeme.

Za učitelky prvního stupně připravila Mgr. Taťána Němcová