ZŠ - Noc s Andersenem

20.04.2016 20:24

Naše další premiéra

„Není krásnějších pohádek než ty, které píše sám život." Slova Hanse Christiana Andersena, která představovala motto letošní – v historii naší školy – první Noci s Andersenem pro děti prvního stupně, neboť ústředním žánrem se stala právě pohádka. Když jsme se před několika lety jako češtináři rozhodli připojit se k této celorepublikové akci, jež se na našem druhém stupni již stala tradicí, netušili jsme, že dosáhne takového ohlasu a touhy i u dětí mladšího školního věku.

Velmi dlouho jsme přemýšleli o tom, jak tento projekt uchopit a uskutečnit také v podobě pro menší děti. Po nesnadném zvažování jsme se letos přece jen rozhodli do této výzvy vstoupit. Zájem ze strany dětí byl neskutečně velký, a to v počtu třiceti dvou žáků, díky čemuž jsme byli nuceni utvořit dvě paralelní skupiny, v nichž jsme pracovali na stejných aktivitách. Vždy je velmi náročné převést prvotní myšlenku přes časově, psychicky občas také fyzicky náročné aktivity ke konečné podobě. V rámci naší premiérové prvostupňové Noci s Andersenem měly děti příležitost prožít herní aktivity, aktivity tvůrčí, čtenářské, částečně i sportovní. Přes vzájemné seznamování, skládání puzzle, tedy obrázků spojených s osobností Andersena, luštění morseovky, kresbu, čajovnu, v níž se děti sdílely se svými oblíbenými knihami, četbu i společné sledování filmového snímku, až po tvorbu příběhu a jeho prezentaci jsme se dopracovali k úplnému závěru a shrnutí zážitků.

Máme naději, že děti odcházely naplněny neopakovatelnými dojmy a že na Noc s Andersenem realizovanou z 8. na 9. dubna budou dlouho a rády vzpomínat. Velké díky náleží všem kolegyním prvního stupně, které byly při realizaci nápomocny, a také všem rodičům, kteří přiložili ruku k dílu a postarali se o potřebnou stravu ke svačině, večeři i snídani. Nelze zcela slovy vyjádřit atmosféru, kterou jsme spolu s dětmi prožili. Vzpomínkou nám budou nekonečné množství fotografií, zpětné vazby dětí či zdařilé výsledky jejich vlastní tvorby. Jsme rádi, že jsme mohli naše žáky opět trochu poposunout k četbě knih a pobídnout je k zájmu o literaturu. Dovolujeme si přiložit několik snímků. Zpracovali jsme rovněž všechny výstupy a dočasně si je dovolili zveřejnit na chodbě prvního stupně naší školy, kde je možné je zhlédnout.

Fotografie z Noci s Andersenem

Za školu připravil Mgr. Lukáš Pitřík