ZŠ - "Kamera! Klapka! Akce!" - Noc s Andersenem podruhé!

14.05.2016 07:44

Na počátku letošního školního roku jsme si stanovili jako jeden z hlavních cílů rozvíjet u dětí intenzivněji čtenářskou gramotnost. Blížíme se pomalu k závěru a při ohlédnutí zpět si můžeme říci, že se nám tento záměr podařilo naplnit nad naše původní očekávání. Kromě běžných vyučovacích hodin, v nichž je uplatňována práce s texty, jsme zrealizovali rovněž řadu nejen čtenářských projektů, jejichž výsledkem je zvýšení zájmu dětí o výpůjčky knih v naší školní knihovně, do níž nám v průběhu roku přibylo nad tři sta nových publikací, jež jsme se snažili vybrat dle věku dětí a také uplatnit rozmanitost literárních žánrů, aby si každý mohl nalézt to své. Zájem vzrostl nejen ze strany žáků prvního a druhého stupně, nýbrž i ze strany pedagogů.

Jedním z projektů, který vede k podpoře zájmu o knihy a na němž se můžeme vzájemně sdílet se svými čtenářskými zážitky, je Noc s Andersenem. V uplynulém školním roce, pomalu blížícím se ke svému konci, jsme poprvé onu akci uskutečnili hned dvakrát. Na počátku měsíce dubna pro naše malé čtenáře, tedy děti prvního stupně, kde jsme se zaměřili na oblast pohádek a pracovali s titulem Petry Braunové "Ema a kouzelná kniha". O této noci jsme psali již dříve. Druhá Noc s Andersenem proběhla v témže měsíci, ovšem tentokrát na jeho konci, tedy z 29. na 30. dubna. Byla určena žákům druhého stupně, kterých se nakonec sešlo sedmnáct. Jako češtináři jsme se rozhodli oprášit titul našeho dětství a seznámit žáky s knihou Nekonečný příběh. Stěžejním prvkem, který se táhl celým programem, byla myšlenka zaměřená na vztah dětí ke knihám. Hovořili jsme o sféře "Kniha a já" a také prostřednictvím prezentací žáků diskutovali na téma proč číst knihy. Kromě řady aktivit uvolňujících a procvičujících mysl se zaměřením na Andersena, které se snažíme každoročně pozměňovat, abychom přinášeli dětem vždy něco nového a neotřelého, jsme dospěli také ke společné četbě, tvůrčím aktivitám i nádherné atmosféře v průběhu večerní čajovny s představováním knižních titulů, které si děti donesly s sebou. Struktura žáků byla neskutečně pestrá a pro nás samotné - tedy češtináře, byla tato noc neopakovatelným zážitkem. Děkujeme všem našim žákům, kteří nás obohatili svými myšlenkami, názory i zážitky. Dík náleží také rodičům, jež se postarali o dostatek jídla po celou dobu našeho společně tráveného času.

Věříme, že právě Noc s Andersenem je jednou ze stěžejních cest jak děti motivat k rozvoji slovní zásoby, tříbení vlastního stylu verbálního vyjadřování, obohacování fantazie či získávání zkušeností skrze životní příběhy knižních hrdinů prostřednictvím četby.

Dovolte nám dnešní krátké zamyšlení ukončit slovy velikána naší historie a uznávaného pedagoga Jana Amose Komenského:"Nemilovat knihy znamená nemilovat moudrost. Nemilovat moudrost však znamená stávat se hlupákem." Máme naději, že skrze uvedené projekty se nám daří budovat v dětech pozitivní přístup ke knihám a lásku k nim. Zážitky zachycené na fotografiích aktuálně zpracováváme a vynasnažíme se brzy připojit i fotogalerii.

Připravil Mgr. Lukáš Pitřík