ZŠ - Jedna noc na Karlštejně

20.04.2016 20:18

„Divadlo je především arénou ducha." Slova, jež zazněla z úst českého básníka, dramatika, filmového a literárního kritika jménem Miroslav Rutte, žijícího v letech 1889-1954.

V letošním školním roce jsme se opětovně rozhodli zpestřit našim žákům výuku prostřednictvím divadelního představení. Výběr byl velmi náročný a rozhodnout se pro správnou hru nebylo snadné. Nakonec zvítězila veselohra „Jedna noc na Karlštejně“ v podání herců Těšínského divadla, kam jsme se také s celým druhým stupněm 1. dubna vypravili, abychom zhlédli nejen ukázku umění v téměř všech jeho podobách, tedy zpěv, tanec, herectví i stránku výtvarnou v podobě kulis, ale abychom propojili letošní významné výročí jedné z největších a nejváženějších postav naší historie císaře Karla IV. s výukou i uvědoměním si, že stále máme být jako národ na co hrdí, byť v posledních letech na své významné předky, a to, co pro nás učinili, snadno a rychle zapomínáme. Dětem jsme chtěli zároveň přiblížit osobnost spisovatele Jaroslava Vrchlického, z jehož tvorby Noc na Karlštejně právě vzešla.

Současně si uvědomujeme, že je vhodné a nezbytné vést naše děti také v oblasti společenského života, učit je správnému bontonu a odhalit jim rovněž život ve sféře kulturní. Věříme, že návštěva divadla je pro ně vždy zajímavým, přínosným i poučným zážitkem, neboť právě divadlo dle Josefa Kajetána Tyla „…vychází ze života a do života se vrací.“ Jsme velmi rádi, že máme příležitosti, jak dětem odhalit život po všech stránkách, a tedy je nejen vzdělávat, ale zároveň vychovávat skrze různorodé společenské aktivity. Budovat v nich povědomí české historie, národních hodnot, potřeby vzdělání či vzájemné sounáležitosti a tolerance. K tomu nám dopomáhá právě divadlo, které je, jak bylo zmíněno na počátku, arénou ducha, a může tedy divákům - dětem přinést hluboký prožitek.

Fotogalerie

Připravil Mgr. Lukáš Pitřík