Velikonoční nocování

11.04.2010 15:37

Velikonoční nocování aneb Tohle není apríl

Ve dnech 31. 3. a 1. 4. si žáci čtvrté a páté třídy ZŠ Janovice vychutnali plnými doušky akci zvanou Velikonoční nocování aneb Tohle není apríl, kterou pro ně připravily paní učitelka Blanka Barvíková, Katka Bařinová a Lenka Ševčíková.

Vše vypuklo ve středu v 15:30 hodin. Hned po té, co si děti uložily své batohy, karimatky
a spacáky do svých Pelíšků pro zaječice i zajíce, jsme se střetli v 5.třídě, která pro tyto účely změnila jméno – říkali jsme ji Králíkárna.

Tam jsme naťukli jedno z témat celého nocování: Kluci "zajíci" vs. holky "zaječice" (co se nám na klucích/holkách líbí a co se nám naopak nelíbí). Každá skupina pak dostala příležitost předvést své přednosti v soutěži O největšího zajíce – pomocí drátků a provázků motali kluci i holky ze sena věnce, na které po 45 minutách usilovné práci umístili hlavu. Kluci měli svého zajíce většího do výšky, za to děvčata měla svou zaječici větší do šířky (jistě byla zrovna zaječice v očekávání malých zajíčků).

Po chutné večeři opečené nad ohněm jsme se pustili do Boje o mrkve pro naše maskoty. Ve smíšených skupinách děti plnily nejrůznější úkoly s velikonoční tématikou, za jejichž splnění získaly pro své zajíčky papírové mrkvičky. Největší oblibu si získalo stanoviště "Voda", na kterém měly děti pomocí dvou lan vytáhnout z kruhu kbelík plný vody, aniž by do kruhu stouply či vodu vylély.

A pak už nás v Králíkárně číslo 2 čekala Velikonoční diskotéka, na kterou přišli všichni s drobným velikonočním módním doplňkem – kluci si na hlavě gelem vytvarovali kohouta, děvčata si na uši zavěsila velikonoční vajíčka (namalovala se a stylově oblékla). Hudební složku celé diskotéky měl v režii DJ David. Nechyběly samozřejmě ani velikonočně laděné hry pro dvojice i skupiny. Na tomto místě bychom rádi poděkovali paní Ivánkové, která napekla perníkové zajíčky, které děti ve hrách získaly. Vrchol celé diskotéky představoval tanec na tanečních podložkách a bombastické předtancování Martina Kacíře, které strhlo všechny zúčastněné.

 

Na druhý den nás probudilo sluníčko, a tak jsme vyběhli ven s klapotkami a řehtačkami v ruce a na okruhu kolem školy řehtali a klapotali.

Po vydatné snídani si mohly děti vybrat z několika dílen: malování vajíček s paní Kačalovou, pečení Jidášů z paní učitelkou Katkou, otloukání píšťaliček s paní učitelkou Blankou či vyrábění vajíčka pro svého miláčka se zamilovaným vzkazem typu "To vajíčko malovaný je od srdce darovaný" nebo "V malovaném vajíčku posílím ti hubičku" s paní učitelkou Lenkou.

A to už se blížil konec.

Na školní zahradě byly připraveny poslední hry: v jedné děti hledaly a skládaly kousky velikonočního pohledu, ve druhé stejně jako děti ve Velké Británii běhaly po zahradě
a hledaly plastová vajíčka. Za 10 plastových vajíček získaly vajíčko čokoládové.  

Ani jsme se nenadáli a už se rozdávaly upomínkové listy. Pevně věříme, že budou děti na tuto akci s láskou vzpomínat.

Lenka Ševčíková

Fotky z akce