Vánoční jarmark

04.01.2011 13:09

V prosincové předvánoční atmosféře se nesl celý týden na škole v Janovicích. Od pondělí jsme společně s dětmi ozdobili chodbu andělíčky a barevnými koulemi, chystaly se a strojily  stromečky, dokončovaly se poslední přípravy před vánočním projektem.

Ve čtvrtek 9. prosince se ze školy stal malý výrobní podnik, kde se v každé třídě chystaly dárečky na vánoční jarmark. Děti z celé školy byly rozděleny do 15 skupin, ve kterých se prolínali žáci z více tříd. V prvních dvou hodinách se vyráběly dárečky k prodeji. Ve zbývajících hodinách pak vytvářela každá skupina ozdoby, doplňky, které dotvořily příjemnou vánoční atmosféru  naší školy a chodbu v přízemí, kde jarmark probíhal.

V odpoledních hodinách ve čtvrtek a v pátek již začali učitelé chystat malý jarmark v naší škole. Chodba v dolním patře se proměnila na malé tržiště, kde stály vánočně ozdobené stánky s pestrým zbožím: andělíčci, různé druhy obrázků, vánoční přáníčka, gelové svíčky, krásné šperky, štěstíčka, koráloví andílci, svícny, drátěné zvonečky, velké i malé perníčky, ozdoby z nepečené keramiky od našich prvňáčků, aj. Stánek na našem jarmarku měla také paní Doležalová z kroužku Duha a její andělíčci a sněhuláčci šli velmi rychle na odbyt. K rozšíření nabídky přispěla i paní Ratajová se svými výrobky. Krásnou dominantou na chodbě byl Betlém vyrobený našimi žáky. Ozdobená a osvícená okna dala chodbě správnou vánoční atmosféru.

V sobotu 11. prosince jsme v 15 hodin přivítali návštěvníky, kteří si přišli nakoupit výrobky dětí. Pro zpříjemnění atmosféry na jarmarku přispěl určitě program dětí 1. stupně, který jsme pro velký zájem opakovali dvakrát.. Ke správnému jarmarku patří také něco teplého a to jsme nabídli všem účastníkům v  kavárně. Zde si mohli vypít čaj, kávu a vyzkoušet cukroví, které pro ně připravily děti v kroužku vaření. V dalších dvou místnostech se pak mohli seznámit s vánočními zvyky nebo si mohly děti v dílně vyrobit ozdobu do květináčů. Novinkou na letošním jarmarku byl otevřený „rychlý bufet“, který provozovaly naše paní kuchařky. Podávala se tam výborná moravská zelňačka.

Zvláštní poděkování patří paní Ratajové za ochotu a angažovanost v našem projektu a také slečně Janíkové za krásnou ochutnávku břišních tanců.

Co říci závěrem? Těší nás velká účast rodičů, ale i všech hostů z Janovic, Lubna i Bystrého. Pozorovat zářící děti, když si své dárky prodávají a ukazují svým rodičům, to je moment, na který jsme pyšní všichni. Vy rodiče, ale i my učitelé.

Mgr. T. Němcová