Těžký boj "Deváťáků"

21.06.2010 14:01

Ve výrazné fotbalové nabídce těchto dnů (vrcholila 1. A třída kopané – Janovice postoupily do krajské soutěže, až na druhém místě připomínám mistrovství světa v kopané) nesmí janovické veřejnosti uniknout zpráva o dalším "historickém fotbalovém klání" mezi týmem IX. třídy a výběru "zbytku" zdejší školy.

Žáci a žákyně deváté třídy sice bojovali jako "kamerunští lvi" na fotbalovém mistrovství světa v JAR, stejně však odešli poraženi, byť jejich prohra byla velmi těsná (4:3).

Je třeba otevřeně přiznat, že mužstvo výběru "zbytku" janovické školy bylo přece jen lepší. Tradiční opory deváté třídy odvedly maximální fotbalový výkon, v závěru jim však chyběly fyzické síly. Obtížné místo brankáře deváté třídy bylo sice tentokrát velmi vhodně obsazeno, vždyť také brankář úspěšně vyřešil řadu problémových situací, a teprve v závěru utkání padla vítězná branka.

Je jen škoda, že mužstvo muselo být také sestaveno i z dívčí části třídy. Bohužel některé "fotbalistky" čtyřem fotbalovým dříčům deváté třídy příliš nepomohly.

Budoucí fotbalisté běhali po trávníku, který je snad dokonce lepší než některá fotbalová hřiště na mistrovství světa. Poděkování za možnost využití travnaté plochy i pro žáky školy patří vedení tělovýchovné jednoty a správci hřiště za zapůjčení dresů a přípravu hrací plochy. Ještě štěstí, že "zbytek" školy neproměnil penaltu, protože desítka byla proti deváté třídě oprávněná a zkušený pan rozhodčí tím opět prokázal rozhodcovské kvality. Takže i jemu patří poděkování. Poražení a vítězové si smlsli na sladké odměně, kterou připravily ochotné školní kuchařky.

Výběr "zbytku" školy měl výrazné opory v žácích VIII. třídy, vždyť jejich fotbalový výkon byl příkladný i pro žáky z nižších ročníků. Bylo by jistě pro některé osmáky prospěšné, kdyby svůj fotbalový elán přenesli i do práce v některých vzdělávacích předmětech. Každopádně to budou mít budoucí deváťáci určitě lehčí, vždyť celý zbytek školy měl výraznou oporu právě v nich.

Žáci se snad budou těšit na další tradiční fotbalové utkání v novém školním roce a my jim ještě jednou děkujeme za jejich výkon. Vždyť i to patří k tradičním momentům blížícího se konce školního roku.

Fotografie ze zápasu

MP