Školní nocování, aneb jak se stát vědcem za 24 hodin

06.03.2011 20:24

První pololetí letošního školního roku mají děti za sebou. Jestli bylo úspěšné nebo ne, vědí jen ony samy. Zaslouženou odměnou jim byly pololetní prázdniny. Děti z prvního stupně ZŠ v Janovicích mohly tyto prázdniny strávit opět ve škole. A divili byste se, zájem byl opravdu veliký.

Ve čtvrtek odpoledne vyměnili děti aktovky za spacáky, zamávaly rodičům a vydaly se po stopách slavných vědců. Vzorem se jim stali T. A. Edison, A. Einstein, J. Křižík, J. Božek, M. Koperník.

Mladí vědátoři se nejdříve rozdělili do pěti skupin, společně se seznámili s výše uvedenými vědci a jejich nejznámějšími objevy. Poté už se sami pustili do pokusů. Zamýšleli se nad výsledky svého bádání, vyslovovali odvážné hypotézy, zaznamenali důležité nákresy. Vědecké bádání se nakonec protáhlo do pozdních večerních hodin, ale naši vědci se posilnili výtečnou večeří a pokračovali s chutí dál. Na samý závěr dne provětrali své unavené mozky v tělocvičně a zmožení se vydali do svých nocleháren.

V pátek ráno protáhli tělo, okysličili své bystré mozky rozcvičkou, posnídali a vyrazili řešit další složité úkoly. Zadání bylo pro všechny skupiny stejné: „ Sestavte z poskytnutého materiálu funkční model lanovky“. Skvělé modely, které si každá skupina nechala patřičně zaevidovat u patentovacího úřadu, můžete obdivovat v prostorách naší školy. Všechny lanovky splnily zadaná kritéria, byly plně funkční, velmi nápadité a moderní. Jistě by byly ozdobou našich hor. Snad se některý stavební inženýr nechá nápady našich vědců inspirovat.

Protože nám přes noc napadl nový sníh, výzkumníci nelenili, vzali zimní náčiní a vydali se na nedaleký kopec vyzkoušet rychlost svých vozů. Sjezd zvládli bravurně a hned na to se dali do stavby největšího sněhuláka. Odborná porota velmi pečlivě zaznamenávala výsledky jednotlivých vědeckých týmů. Všechny skupiny se snažily a po namáhavém dopoledni si pochutnali na výborném obědě, který pro nás připravily naše skvělé paní kuchařky.

Po obědě chvilka odpočinku a hned potom přišly na řadu nové úkoly. Každá skupina obdržela zašifrované zprávy a všichni se dali do jejich řešení. Vyřešené úkoly opět vyhodnotila pozorná porota. Na závěr si ještě naši mladí vědci protáhli své svaly v tělocvičně a pak už následovalo jen slavnostní vyhodnocení, rozdání cen a vědátoři se rozběhli rychle domů pokračovat v prázdninových radovánkách.

Forografie z nocování