Lyžařský výcvikový kurz sedmého ročníku

20.05.2010 22:08

Letošní lyžařský výcvikový kurz byl realizován v termínu od 14. do 19. února 2010, a to v nádherném prostředí obce Bílá v Moravskoslezských Beskydech. Využili jsme příjemného ubytování a výborné české kuchyně ubytovny Střední lesnické a zemědělské školy ve Frýdku-Místku. K dispozici nám byly dvě sjezdovky zdejšího Ski areálu.

LVK se účastnilo celkem 17 žáků sedmého ročníku, tři mladí instruktoři (dva středoškolští
a jeden vysokoškolský student)
a třídní učitel, jenž zároveň zastával pozici zdravotníka. Bohužel jedna dívka musela svou přítomnost v průběhu kurzu přerušit a odcestovat domů v důsledku nemoci, jeden z chlapců pak v předposlední den utrpěl zlomeninu bérce na sjezdovce, kterou žáci s instruktory zkoušeli poprvé. K žádným dalším vážnějším úrazům naštěstí nedošlo. Vztahy mezi žáky a instruktory byly velmi příjemné. Ústředním tématem se stalo společensky známé rčení "Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše“. Cílem onoho kurzu nebylo pouze lyžování, ale rovněž bohatý program zaměřený na týmovou spolupráci, osobnostní růst i získání nových poznatků v oblasti přírodních věd. A tak děti plnily mnoho zajímavých úkolů, mezi něž patřilo množství různorodých soutěživých her i troje "dílny“ zaměřené na problematiku lyžování, běžky a poskytování první pomoci. Všechny získané vědomosti v "dílnách“  děti posléze využily v reálu. Kromě oněch aktivit jsme strávili značný čas venku. Vše bylo pojato jako vesmírná mise, a proto děti stavěly sněžné astronauty, tvořily animované kosmonauty v životní velikosti, u nichž následně vyjadřovaly své názory, jaké vlastnosti by měl mít správný astronaut, volily si mezi sebou nejlepší 
"Božský pár“ (bohyně Venuše a bůh Mars, podle nichž byly planety nazvány), poskytovaly záchranu raněnému kosmonautovi, každé ráno mohly číst nové informace v aktuálním vydání "Deníku astronauta“  atd.

Užili jsme si také balónkovou párty s chutí čokoládových koktejlů. Celý lyžařský kurz se náramně vydařil, o čemž svědčí i pozitivní zpětná vazba od žáků. Všichni jsme si přivezli mnoho skvělých zážitků i vzpomínek, věcných odměn a rovněž upomínkových předmětů. Spolupráce s instruktory byla velmi příjemná a hlavní cíl kurzu byl zcela naplněn. Užili jsme si zábavu a dobrodružství a dozvěděli jsme se mnoho nového. Více o skvělé atmosféře vypovídá spousta fotografií, které byly zpracovány do nádherný prezentací pro každého žáka.

Fotografie z LVK

Mgr. Lukáš Pitřík