Již několik let pomáháme

04.02.2016 11:11

Každoročně se jako škola snažíme pomáhat ve sféře humanitární a charitativní. Již několik let spolupracujeme s Ligou proti rakovině o. s. Praha, jež pravidelně v měsíci květnu uskutečňuje sbírku "Květinový den" zaměřenou na boj s touto zákeřnou nemocí. Na srdcích máme rovněž nemocné děti a děti bez domova, které podporujeme prostřednictvím občanských sdružení CHRPA a Život dětem. Jsme rádi, že můžeme přispívat finančně, a zároveň tak získávat zkušenosti a dobrý pocit z podpory těch, kteří si sami pomoci nemohou či nedokáží.

I v letošním školním roce tomu není jinak. K dispozici jsou opět krásné upomínkové předměty, jejichž koupí za přijatelný finanční obnos může pomoci každý. Měsíc prosinec 2015 pro nás představoval po krátké odmlce opětovné zapojení se do sbírky "Červená stužka", jež je pořádána již několik let Českou společností Aids pomoc Praha z. s. Charitativní akce je zaměřena na získávání peněžních prostředků využívaných následně na výzkum a vývoj léků proti viru HIV skrze prodej červených stužek jako symbolu solidarity a podpory, a také na prevenci ve školách i celkově ve společnosti. Bohužel žijeme v době, kdy věková hranice nakažených výrazně klesá. Uvědomujeme si, že základem je nejen prevence prostřednictvím škol a občanských sdružení působících v této oblasti, ale také výchova v rodině. A proto i komunikace s rodiči ve zmiňované sféře je důležitá.

Dvě dvojice žáků naší školy ve zmíněném měsíci, přesněji 1. prosince, tedy v den, který je vyhlášen dnem celosvětového boje proti HIV, vyrazily do ulic Frýdku-Místku, aby podpořily celorepublikovou sbírku i celosvětovou kampaň a projevily skutečnost, že nám daná oblast není lhostejná. Jako pedagogové usilujeme o správné životní nasměrování dětí, mimo jiné k odpovědnosti za sebe sama i druhé. Právě rovněž skrze humanitu a charitu. Velmi často se zapomíná, jak náročný a nekonečný je boj s tímto virem v Africe. Společnost je plná zkreslených a ne zcela podložených informací z médií, mimo jiné internetu, vedoucích k předsudkům a nedorozuměním, přitom jen stačí naslouchat odborníkům a preventivním pracovníkům zabývajících se danou problematikou.

Jako škola rádi pomáháme a věříme, že oním způsobem také předáváme dětem osobní prožitky a životní zkušenosti při zapojení se do výše zmíněných charitativních aktivit.  

Připravil Mgr. Lukáš Pitřík