ZŠ - Hranické hry bez hranic

10.07.2016 14:22

V Hranicích na Moravě se 22. června konal již 17. ročník akce s názvem "Hranické hry bez hranic - bezpečné město". S touto událostí, která se těší  čím dál větší popularitě, je spojena prezentace armády i složek integrovaného záchranného systému. Onoho dne se v letošním školním roce zúčastnili žáci třetí až páté třídy prvního stupně a žáci sedmé až deváté třídy druhého stupně. Naše početné zastoupení doplňovala i školní družina.

Program celého dopoledne byl nesmírně zajímavý a akční. Nápaditý a v rychlém sledu plynoucí, doplněn soutěží 12 školních týmů. V našem jsme měli zastoupení žáků osmé a deváté třídy, kteří za naši školu soutěžili ve sportovních a braně bezpečnostních disciplínách.

Mohli jsme vidět kupříkladu vojáky, kteří předvedli dynamické ukázky činnosti při napadení patroly, minometný přepad a bojové umění MUSADO, ale také statické ukázky téměř všech zbraní a vojenské techniky. Dále jsme sledovali zásahy policistů, profesionálních i dobrovolných hasičů a zdravotníků. Ti předvedli dovednosti služebních psů, zadržovali ozbrojené pachatele, hasili požár osobního automobilu a rovněž zachraňovali osoby uvízlé ve výšce. Všechny složky integrovaného systému posléze spojily své síly při zásahu u dopravní nehody.

Největší úspěch sklidili piloti bitevního vrtulníku, kteří přistáli přímo před diváky, a hasiči, kteří na závěr vytvořili atrakci v podobě pěny, v níž se desítky dětí zcela ztrácely.

Po celou dobu bylo o nás všechny vzorně postaráno, všude okolo nás se nacházelo značné množství uniformovaných mužů, kteří zabezpečovali celou akci a ochotně nám pomáhali a radili při jakýchkoliv nejasnostech. Místní kuchaři nám připravili a vydávali občerstvení v podobě párků, chleba a šťávy zdarma.

Naše sportovní skupina se umístila na krásném sedmém místě a měli jsme i jednu nejlépe hodnocenou disciplínu v podobě hodu granátem, kterou, díky mistrovskému pokusu, vedl Ríša Gombár z deváté třídy.

Krásné počasí, vtipný průvodce celého dne a mnoho zážitků je to, co si odnesl každý z nás z Hranic na Moravě. Jsme neskutečně rádi, že jsme takto zajímavým a atraktivním způsobem mohli strávit závěr školního roku. Rádi bychom předali velké poděkování organizátorům celého dne.

Připravil kolektiv pedagogů ZŠ Janovice