ZŠ - Kovbojové, indiáni i kouzelný svět Narnie v beskydských prériích

20.05.2016 18:07

Na konci dubna ovládli prérie Horní Bečvy kovbojové a indiáni z 1. a 2. třídy Janovické školy. Měly zde být ukončeny nesváry, které od věků provází soužití těchto skupin. Společně museli bojovat za záchranu bájného pokladu na Stříbrném jezeře. Vykouřili dýmku míru, dlouho rozmlouvali, naslouchali starším a nakonec sjednoceni začali zdolávat jeden úkol za druhým. Zápasili s nástrahami počasí i přírody. Využili i užili si přírodní živly, voda i oheň se staly jejich přáteli. Rada starších rozhodla o přizvání náčelníka CHKO pana Šulgana, který jim poskytl cenné rady, jak čelit divokým šelmám. Svou odvahu prokázali při noční výpravě. Učili se číst šifry i indiánské písmo, lovili bizony a dokonce rýžovali zlato. Svou fyzickou zdatnost i soudružnost si vyzkoušeli na lanových překážkách. Do svých kronik zapsali prožité i vymyšlené příběhy, vyrobili si indiánské obleky i šperky. Společně dosáhli úspěchu a našli poklad v podobě nových knih do třídních knihovniček.

Do útrob nádherných Beskyd se společně s 1. a 2. třídou na zcela stejné místo vydali na třídenní pobyt také žáci 3. a 4. ročníku. Zázemí hotelu Kahan umožňuje všem návštěvníkům pohodlné ubytování ve dvou až čtyřlůžkových pokojích s výborným stravováním a pitným režimem. V areálu byla možnost využívat klubovnu, bazén, tělocvičnu a venkovní hřiště s umělou trávou. Pobyt byl zaměřen na společnou práci dětí ve skupinách, motivovanou příběhem dětské knihy Narnie. Za splněné úkoly získávaly skupiny body, díky kterým každá postupovala na mapě pohádkové země Narnie. V pátek dopoledne pak proběhlo vyhodnocení všech aktivit a po úklidu pokojů návrat zpět do Janovic. Dětem se pobyt líbil, své zážitky popsaly v krátkém vyprávění, z nichž Vám některá předkládáme:

"Jeli jsme autobusem na pobyt. Byli jsme na Horní Bečvě a na hotelu Kahan. Tam jsme ve skupinách plnili různé úkoly, šli jsme na bazén, chodili ven, hráli divadlo a večerku měli ve 22:00 hodin. Nejlepší bylo, že tam dobře vařili a nejzajímavější bylo, že jsme šli přes kouzelnou skříň do Narnie..."

"Naše třída jela na pobyt, já jsem jel taky. Jeli jsme na Horní Bečvu do hotelu Kahan. Byl tam hezký les. Chodlili jsme do přírody, byli jsme na bazéně, v hale a tělocvičně jsme hráli hry. Ve volném čase jsme hráli "Bang". Byli jsme tam tři dny. Na pokoji jsme byl s Vojtou, Kubou a Vencou..."

"Náš hotel se jmenoval Kahan, který se nachází na Horní Bečvě. Jsou tam krásné, velké lesy. Hráli jsme hru Narnii. Chodili jsme na procházky, po návratu na hotel jsme plnili různé úkoly a chodili jsme na bazén. To mě bavilo nejvíce. Poslední den jsme si sbalili své věci, svlékli povlečení a uklidili pokoje. Sbalené kufry jsme dali na recepci a šli na snídani. Potom bylo vyhlášení výsledků ve hře Narnie. Na recepci jsme si vyzvedli kufry a čekali jsme na autobus, který nás zavezl zpět domů do Janovic. U školy si nás vyzvedli rodiče, na které jsme se moc těšili..."

Připravily učitelky prvního stupně