ZŠ - Páťáci jako návrháři

19.07.2016 10:33

V červnu navštívila pátá třída janovickou knihovnu, neboť její paní vedoucí nabídla naší škole možnost spolupráce. S pomocí žáků by ráda vytvořila "barevnou knihovnu", a to nejen zevnitř. Paní Havelková totiž touží ze zdejší knihovny vytvořit místo, kde se děti, a to nejen ony, budou cítit dobře a budou se zde rády vracet. Jako škola jsme za tuto nabídku velmi vděčni. Žáci budou mít větší příležitost budovat svůj vztah k četbě, ke knihám jako takovým, a zároveň rozvíjet svou čtenářskou gramostnost.

Vedoucí knihovny přivítala žáky s nadšením. Děti se dověděly, co vše mohou v knihovně nalézt, že lidé půjčující knihy se nazývají knihovníci a ne knihovničky, či co potřebují k tomu, aby si mohly půjčovat knižní publikace. Některé z nich neotálely a ihned na místě si vytvořily čtenářský průkaz.

Třída se spontánně rozdělila na dvě části. Někteří se s chutí začetli a po celou dobu nechtěli být rušeni, jiní se proměnili v návrháře. Dostali totiž za úkol nakreslit knihovnu podle svých představ, jak by si přáli, aby knihovna v Janovicích vypadala. Žáci neotáleli a okamžitě vzniklo hned několik zajímavých, barevných a podnětných návrhů.

Děkujeme za vřelé přijetí a těšíme se na další spolupráci.

Připravila Mgr. Miriam Szromková