Zahraniční pobyty janovických školáků

04.01.2016 08:39

Jak jsme již dříve informovali, probíhá na ZŠ Janovice v rámci výzvy č. 56 projekt Čtenářské dílny a zahraniční vzdělávací pobyt. V rámci tohoto projektu se uskutečnily dva zahraniční pobyty pro žáky. Tyto jazykově-poznávací zájezdy byly zdarma, děti si hradily jen kapesné. Mimořádnou možnost cestovat využilo celkem 27 dětí.

Jako první se konal ve dnech 16. - 20. 11. 2015 školní pobyt v Německu organizovaný cestovní kanceláří ActiveGiude. Na cestu se vydalo 13 žáků osmé třídy v doprovodu p. uč. D. Žižkové a  p. uč. D. Světlíkové. Ptáte se, jak jsme se měli? Jedním slovem báječně. Osmáci se na zájezd moc těšili a mohu říci, že se domů vrátili nadšení. Měli jsme štěstí na skvělé řidiče a úžasného průvodce, který nás dopoledne provázel po pamětihodnostech.

A co všechno jsme viděli? První den jsme se prošli v historické části Drážďan, kde jsme obdivovali např. Zwinger, Frauenkirche, Semperoper atd. Dále jsme navštívili Potsdam. Zde jsme se procházeli zámeckými zahradami kolem Sanssouci. Dva dny byly vyhrazeny poznávání Berlína. Viděli jsme např. budovu Reichstagu, Braniborskou bránu, Deutcher Dom, televizní věž, Alexanderplatz. Navštívili jsme výstavu o zločinech nacismu a také muzeum u Check point Charlie, zachycující historii z doby, kdy byl Berlín rozdělen na dvě části. Ze Siegesaeule jsme pozorovali  hlavní město z výšky. Na zpáteční cestě jsme ještě navštívili muzeum v Míšni, kde jsme si prohlédli jak historické sbírky, tak výrobu světově známého porcelánu.

Žáci v rámci pobytu absolvovali odpolední výuku v jazykové škole Akademia Nativa v Berlíně. Naše lektorky připravily pro žáky velmi zajímavé lekce se zaměřením na konverzaci a zejména na reálie Berlína.

Fajn bylo i ubytování, bydleli jsme asi 5 minut chůze od naší školy, konkrétně  v hostelu Amstel. Moc jsme si pochvalovali jejich jídlo. A vůbec celý pobyt...

Ve dnech 29. 11. až 4. 12. 2015 byl realizován cestovní kanceláří Scholare pobyt ve Velké Británii. Za poznáváním Londýna a okolí vyrazilo 14 žáků deváté třídy, ředitel školy J. Ledvoň a vyučující D. Světlíková. Cesta autobusem byla sice zdlouhavá, ale myslím, že nikdo nelitoval. Vždyť jsme viděli to nejznámější  z Londýna, např. Buckinghamský palác, Westminsterské opatství, Tower, Londýnské oko, Trafalgarské náměstí, čínskou čtvrť, Oxford Street atd. Navštívili jsme nádherný zámek ve Windsoru a muzeum v Duxfordu, největší válečné muzeum ve Velké Británii. Při našich cestách jsme využívali metro, ale jeli jsme i poschoďovým autobusem, a dokonce i lanovkou, která nás převezla přes Temži. Výhled na nasvícený večerní Londýn byl úchvatný.

Žáci dopoledne absolvovali výuku v jazykové škole. Procvičovali zejména konverzaci, ale i gramatiku. Byli jsme ubytováni v londýnských rodinách, takže deváťáci viděli, jak se v Anglii bydlí, jak chutná zdejší jídlo, a hlavně se museli spolehnout sami na sebe a domluvit se. Už jen stručně zmíním, že jsme měli sympatického průvodce, šikovné řidiče a počasí nám také přálo.

Oba pobyty plně spnily svůj účel. Žáci navštívili země, jejichž jazyky se učí. Právě možnost vidět vše na vlastní oči a mluvit s rodilými mluvčími jsou tím největším přínosem. A také nejlepší motivací k dalšímu studiu cizích jazyků...

Fotografie z pobytu žáků 9. třídy ve Velké Británii

Fotografie z pobytu žáků 8. třídy v Německu

Připravila Mgr. Daniela Světlíková