Setkání škol ZŠ Janovice a ZŠ Lískovec

08.04.2015 12:45

Ve středu 18. března proběhlo setkání ekotýmů ze základních škol Janovic a Lískovce. Den byl zaměřen na vzájemné seznámení obou skupin dětí, které se zabývají ekologickým chováním na škole, proběhla výměna zkušeností, sdílení vzájemných zážitků a závěr dne patřil sportovním hrám. Den byl plný nápaditých činností, a tak se žáci po seznámení věnovali příběhu o lvu Lionovi, dále metodou Čtyř rohů ohodnotili své slabé a silné stránky, touhy a zážitky. Po společném focení u vlajky Ekoškoly došlo na hry v tělocvičně a vzájemný souboj ve vybíjené. Na závěr jsme se rozloučili a poté se děti naobědvaly v naší kuchyni. Paním kuchařkám děkujeme za výborný oběd.

Z této akce pak děti druhého stupně psaly zpětnou vazbu. Co zaujalo jednotlivé členy?

Pavel Bína (8. třída): Žáci z Lískovce si pro nás připravili dárky v podobě ručně svázaných zápisníků z recyklovaného papíru.

Eliška Burdková(6. třída): Naše první aktivita bylo seznámení, kde jsme se měli rozdělit do dvojic – jeden byl z Janovic, jeden z Lískovce. Řekli jsme si, jak se jmenujeme, do které třídy chodíme a jaké máme zájmy. Potom jsme se představovali navzájem nahlas.

Angelica Kozlová(9. třída): Aktiva, která určitě všechny bavila, byla detektivka. Nejprve jsme se rozdělili do smíchaných skupinek a poté jsme dostali text s indiciemi. Našim úkolem bylo pomocí indicií vyřešit detektivku. Taky se nám to povedlo, určitě by z nás byl dokonalý vyšetřovací tým.

Barča Velčovská(7. třída): Asi nejzajímavější činnost bylo čtení příběhu. který nesl název „Šifra mistra Liona“. Podle názvu jistě poznáte, že se jedná o detektivní příběh, u kterého jsme odpovídali na otázky.

Tereza Ďurčíková(6. třída): V silných a slabých stránkách jsme byli tak nastejno, až na to, že Lískovec obhajuje titul Ekoškola po čtvrté, my teprve po druhé. Po přestávce nám paní učitelka řekla, že bychom mohli děti z Lískovce provést po škole. Spolužáci z druhé školy nám říkali, že to máme ve škole fajn a že to tam máme pěkné.

Martin Pitřík (8. třída): Asi nejdůležitější část byla vypisování silných a slabých stránek jednotlivých škol. Po této aktivitě jsme si psali rady, jak slabé stránky odstranit nebo přání druhé škole.  Den bych zhodnotil jako super zážitek a někdy bych se chtěl podívat také na lískoveckou školu.

Bára Kotasová (9. třída): Když jsme byli hotovi s metodou Čtyř rohů, vyvěsili jsme plakáty na nástěnku. Pak dostal každý žák papír a na něj psal přání, co by přál druhému ekotýmu. Většina nám přála obhájit náš druhý titul Ekoškola.

Nela Nuchalíková(7.třída): Celý den se nám velmi líbil a máme v plánu to opakovat. My půjdeme pro změnu do Lískovce. Myslím si, že si to obě strany užily a bylo to pro ně poučné.

Monika Olšáková (koordinátor EVVO): Myslím si, že tento den jsme se dozvěděli hodně užitečného jak o druhé škole, tak také o sobě navzájem. Chci ocenit ekotým janovických dětí, že působí jako spolupracující skupina, která je pyšná na svou práci a na to, co dělá. Věřím, že naše setkání by mohlo sloužit jako příklad dobré praxe, jak účinně a účelně navzájem mezi sebou na úrovni škol spolupracovat. Věřím, že takovéto setkání nebylo naposled.

Fotografie ze setkání ekotýmů

Připravila Mgr. Monika Olšáková