ZŠ - Když zvířata mají svátek

11.05.2016 08:32

Známá písnička Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře má název Svátek zvířat. Žáci ekotýmu Janovice se rozhodli dne 6. května uspořádat svátek živočichů tím, že domluvili, uspořádali a vyhlásili výstavu různých druhů zvířat.

Nabídka byla velmi pestrá. Děti donesly vlastní domácí mazlíčky, a tak jsme si mohli pohladit králíky, křečka, morče, prohlíželi jsme si želvu, andulku, korely, zebřičky či papouška Žako. Toto ale nebylo vše. Vidět jsme mohli unikátní vývoj motýlů, který byl pořízen vyučujícími prvního stupně. Před pár týdny jsme mohli spatřit housenky, které byly v malé nádobě, a dnes jsme byli svědky vývoje z kukly. Vedle této ukázky byly lupy a žížaly ve skleněných nádobách, kde děti mohly pozorovat, jakou má žížala stavbu těla a jak se pohybuje. Nedaleko tohoto stanoviště byl mikroskop a v něm preparát vši dětské.

Ráda bych poděkovala Sáře Pastorkové, Kačce Máchové, Tomáši Flegrovi, Elišce Burdkové, Evičce Bínové za donesení zvířátek do školy. Nemalé poděkování patří Katce Vránové, naší bývalé žačce, která nám přinesla pět zástupců cizokrajného ptactva.

Další část naší expozice tvořily vycpané ukázky vyšších živočichů, jako například jezevec od Honzíka Boora, prase divoké od Barunky Nytrové, školní ukázky lišky, káněte, čápa apod. Provětrali jsme také sbírky motýlů, sklípkana či pakobylku. Vanesska Janáková nám ukázala vlastní motýly ve sklenici.

Žáci se mohli do výstavy interaktivně zapojit soutěžním kvízem pro I. a pro II. stupeň zvlášť. Dotazováni byli na znalosti, hledali souvislosti, luštili hádanky či tvořili vlastní básničky či hádanky o zvířatech.

Zde jsou ukázky některých prací:

První stupeň - hádanky

Schovává se před ní slepice,

je pro ně nebezpečná velice. Co to je?

Karin Ručková, 4. třída (káně)

 

Mají uši veliké a ocásek trošku menší,

ale jsou baculatější. Co to je?

Dominik Kozel, 5. třída (králík)

 

Barevné to je zvířátko,

samo řekne vše za krátko. Co to je?

Vojta Zrzavý, 4. třída (papoušek)

 

Je to noční zvíře,

i ve dne se vidět dá, když je doma – je to nezbeda. Co to je?

Klárka Kubicová, 5. třída (kočka)

 

Druhý stupeň – básničky

Velmi dobrý skokan,

to je přeci klokan,

má na břiše vak,

je to starý brach. 

Barča Velčovská, 8. třída

 

Na špičkách komínů,

stojí hnízdo čapí.

Někteří dávají jim za vinu,

že díky nim léto tak kvapí.

Čápi jsou různí,

černí i bílí.

Nejsou však hrůzní,

spíš roztomilí.

Martin Pitřík, 9. třída

 

Klokan skáče líp jak blecha,

ale chytit se nechce nechat.

přeskočí i starou flašku,

na břichu nosí velkou tašku.

Jarda Pabián, 8. třída

Hodnotíme tento den jako velmi povedený. Těší nás, že se přišli podívat všichni žáci naší školy, od mateřské školky až po nejstarší „deváťáky“. Děkuji ekotýmu za nápad i za jeho realizaci. Fotografie budou doplněny.

Připravila Mgr. Monika Olšáková